Три найкращі цукерні Загреба

Далеко не всі любителі солодощів знають про Хорватію. А даремно. Тут культ кондитерських. Чоловіки, жінки, діти, собаки, генеральні директори й пенсіонери, туристи й спортсмени – всі мирно поряд сидять у численних цукернях і їдять тістечка.

Пропоную мій суб’єктивний гід трьома знаковими slastičarnicamа (кондитерськими) столиці Хорватії Загреба.

Фото: Amelie
Фото: Amelie

Найтрадиційніша: Vincek

Адреса: Іліца, 18

Фото:
Фото: Vincek

Сюди ми зайшли випадково під час першого приїзду. Але загалом не зайти складно – цукерня розташована на центральній пішохідній вулиці Іліца. Виявилося, що це найтрадиційніше й улюблене місце для декількох поколінь загребців.

Відкрита 1977 року, кондитерська сімейної пари Анкіци (Ankice) і Степана (Stjepana) Вінцеків (Vincek) з маленького сімейного бізнесу перетворилася на бренд. Зараз у них 6 закладів у Загребі і близько 100 співробітників. Для маленької Хорватії це серйозний роботодавець.

Дизайн основної “сластичарні” на Іліці ностальгійно югославський.

IMG_0420[1]

Склад і оформлення тортів теж. Але в цьому особливий шарм.

IMG_0416[1]

Що спробувати:

неодмінно морозиво – тут його більше 40 видів. Моє улюблене – cheesecake.

Фото: Robert Gaspert
Фото: Robert Gaspert

каштановий торт (kesten torta)

Фото:
Фото: Vincek

загребську кремшніту (Zagrebačka kremšnita). Кремшніта, насправді, фірмовий десерт сусіднього курортного містечка Самобора. Але в Загребі винайшли свій варіант. Склад той самий: ванільний заварний крем на листковому тісті. Але все це вкривають характерною шоколадною глазур’ю замість листкового тіста.

Фото:
Фото: Vincek

Нещодавно біля входу на фунікулер вони відкрили маленьку модну точку з безглютеновими тістечками. Називається Vis a Vis by Vincek, адреса: Томічева, 2.

Сайт / Facebook

Найінноваційніша: Meet Mia

Адреса: Влашка, 43

Фото:
Фото: Meet Mia

По-перше, нам пощастило дружити в Загребі з хлопцями (українцями!), чия компанія Gourmandise постачає найкращі матеріали для кондитерських і проводить майстер-класи світових зіркових шеф-кондитерів. Вони добре знаються на якості інгредієнтів і на смак визначають, де десерти роблять з порошку, а де – з натуральних продуктів. Вони рекомендували нам Meet Mia як одне з найкращих місць у Загребі.

По-друге, особливо приємно і круто, що творець кондитерської Міа Салман – випускниця кулінарного інституту Kul In, який ми також закінчили.

meetmia1.jpg_pagespeed_ce_olNakkhMym[1]

По-третє, в Загребі не так і багато місць з хорошим дизайном. Тут над ним попрацювали з розумом і зі смаком. Дизайнери Marita Bonačić і Negra Nigoević також брали участь у створенні двох ресторанів в Дубровнику: Pantarul і Barba.

11224619_1075360112528797_8785893210172713117_n[1]

LrMobile1504-2016-014699585503923038[1]

Що спробувати:

мигдальні круасани
десерт Orange county (комбінація смаків манго, апельсина і джандуйо – шоколадної пасти з меленими лісовими горіхами)
десерт Apricostachio (абрикос + фісташка)
десерт Queen Niki (шоколадний бісквіт з желе-карамеллю, ванільним мусом і тонким хрустким шаром шоколаду і лісового горіха).

І взагалі, все, що сподобається на вітрині. Міа дуже акуратна з цукром (у Загребі десерти зазвичай пересолоджені).

Facebook / Instagram

Найфранцузькіша: Amelie

Адреса: Влашка, 6

Фото:
Фото: vecernji.hr

Французька за концепцією кондитерська за 5 років розрослася до 3 закладів у Загребі. Найгарніша – та, що в центрі, на Влашкій вулиці. Маленьке затишне місце, де можна спробувати рідкісні для Загреба поєднання смаків у десертах: полуниця з бальзамічним оцтом або чорниця й імбир.

Фото:
Фото: vecernji.hr

Звичайно, мені подобається історія власниці Жаклін (Zakline Troskot). Вона жила в Німеччині і віддавна мріяла про власну ідеальну кондитерську. Завдяки кризі 2009 року, через яку вона залишилася без роботи 🙂 у Загребі її мрія (ні, мета!) здійснилася. Мрії і цілі мають здійснюватися 🙂 Мій блог про це.

Жаклін каже, що в їхньому виробництві використовується тільки вершкове масло, вершки, бельгійський шоколад, свіжі фрукти й овочі, французьке мигдальне борошно для макаронів, якісні фісташки та інші продукти. Жаклін обіцяє, що не буде використовувати дешевих сумішей і порошків.

“Багато постачальників віщували нам крах через таку принциповість, але ми довели, що це можливо! Для наших десертів ми використовуємо, наприклад, свіжі апельсини й лимони, і тому іноді вони виходять солодші, а іноді кисліші. Це природа. Полуниці, малина, чорниці також постійно різні за смаком. У цьому для нас краса домашньої концепції. Ми ніколи не прагнули робити однакові десерти”.

Що пробувати:

торт Amélie: мигдальне безе, ванільний крем і крем з лісових ягід.
гірко-солодкий торт Nathalie: лісовий горіх, кислуватий вишня, капучіно і свіжий сир.
звичайно, макарони.

Фото: Amelie
Фото: Amelie

Сайт / Facebook

Тетяна Острогляд

Більше матеріалів про Хорватію
Клуб “Україна – Хорватія”

* * *
Отримуйте новини там, де вам зручно:
Facebook / Твіттер / Український простір




Loading…